Haber

Burhanettin Bulut, Bakan Kuruma: “Adana Olası Bir Deprem Afetine Hazır mı?”

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Kahramanmaraş ve Hatay sarsıntılarının ardından Adana’da da benzer bir deprem riskinin olduğu konusunda bilim insanlarının uyarıda bulunduğunu belirterek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a, “Adana olası bir deprem felaketine hazır mı? Risk Azaltma Planında 2 farklı büyüklükte deprem senaryosuna göre ne gibi hazırlıklar yapıldı?

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’da olası bir depremi Meclis gündemine getirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Bulut, yıkıcı depremin ardından Adana’da da benzer bir deprem riskinin olduğu konusunda bilim adamlarının uyarıda bulunduğuna dikkat çekti. Kahramanmaraş ve Hatay’da birbiri ardına meydana gelen depremler. çekti. Bulut, önergesinde şunları kaydetti:

“Adana’da meydana gelen depremlerin Kahramanmaraş’ta meydana getirdiği tahribat ve can kaybı, şehrin depreme hazır olup olmadığı konusunda endişeleri artırıyor. Adana Valiliği İl Acil Durum Müdürlüğü tarafından 2021 yılında hazırlanan Adana İl Afet Risk Azaltma Planında, Adana ve çevresi depremsellik açısından çok hareketli bir bölge.Dünyadaki en yıkıcı ve en hayati depremlerin çoğunun bölgede meydana geldiği kaydediliyor.Adana İl Afet Risk Azaltma Planında meydana gelen bu depremler sonucunda büyük depremler meydana geldi. can kayıpları, birçok şehir yıkıldı ve nehirler yatak değiştirdi, bölgede sismik hareketlilik arttı.Bölgedeki tektonik hareketlerin günümüzde de devam ettiğine dikkat çekiliyor. Merkez üssü Ceyhan olan 6.2 büyüklüğündeki depremin 1998 yılında hayatını kaybettiği ve çevresinde 10.675 binanın ağır hasar gördüğü belirtildi. ilin sarsıntı riski altında olduğunu belirtiyor.

“6.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREMİN CEYHAN, MISIR VE SEYHAN’I ETKİLEYECEĞİ BELİRLENMİŞTİR”

Adana’da olası depremler de planda yer alıyor. Buna göre Ceyhan’da Misis Fayı’nın kırılması sonucu meydana gelecek 6,5 büyüklüğünde bir depremin Ceyhan, Yumurtalık ve Seyhan’ı etkileyeceği belirtiliyor. Yapılaşma, yer özellikleri, sıvılaşma, jeolojik yapı, yerleşim açısından yanlış yer seçimi, kaçak ve kontrolsüz yapılaşma, kullanılan ekipman ve denetimsizlik nedeniyle depremin afete dönüşeceği uyarısında bulunulmaktadır. Sarsıntıda içme suyu, kanalizasyon ve doğalgaz sınırlarının yanı sıra Tepebağ, Ceyhan, Yumurtalık, Ceyhan kıyı kesimleri, Yakapınar’ın güney kesimleri, Müminli, Doğankent, Abdioğlu, Yüreğir ve Seyhan’ın zarar görebileceği tahmin ediliyor. . Karataş’ta meydana gelebilecek 7,4 büyüklüğündeki olası bir tsunaminin Seyhan’da Yumurtalık, Karataş mahalleleri, Yumurtalık OSB, sanayi siteleri, içme suyu, kanalizasyon ve az katlı gecekondu bölgelerini etkileyeceği kaydedildi.

Bulut, Kurum’a şu soruları yöneltti:

“ADANA’DA SON 20 YILDA KAÇ BİNA İmar affından FAYDALANMIŞTIR?”

“Adana olası bir deprem afetine hazır mı? Adana İl Afet Risk Azaltma Planı’nda yer alan 2 farklı büyüklükteki deprem senaryolarına göre hangi hazırlıklar yapıldı? Adana’da yapı ve zemin analizleri için herhangi bir risk belirleme çalışması yapıldı mı? Adana’da çok riskli yapı var Adana’da son 20 yılda kaç bina imar affından yararlandı?

suluovahaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu