Ekonomi

Dünyanın önde gelen bankaları merkez bankalarıyla dijital para birimi platformunu test ediyor

Agora projesi adlı yeni bir dijital para birimi platformu, artık dünya çapında kırk önde gelen ticari bankanın katılımını sağladı.

Bu kurumlar, New York Federal Reserve ve Avrupa, Kore ve Japonya’nın önde gelen merkez bankalarıyla işbirliği yapıyor.

Bu girişim, daha önce bildirildiği gibi G7 tarafından değil, Bank for International Settlements ve Institute of International Finance tarafından yönetiliyor.

Agora projesi, sınır ötesi ödemeler için daha verimli ve gelişmiş bir sistem oluşturmak amacıyla, merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC’ler) yanı sıra ‘tokenize edilmiş’ banka mevduatlarının kullanımını araştırmayı hedefliyor.

Odak noktası, halkın kullanımı için değil, bankalar arası işlemler için tasarlanmış olan ‘toptan’ CBDC’lerdir. Proje, şu anda var olan farklı zaman dilimleri, yasal çerçeveler ve çeşitli düzenleyici ve teknik sistemlerden kaynaklanan karmaşıklıkları ele alacak.

Katılan ticari bankalar arasında JPMorgan (NYSE:JPM), HSBC, UBS ve Japonya’dan MUFG gibi dünyanın en büyük kredi kuruluşları bulunuyor. Bu pilot program, CBDC’lerin gelişiminde önemli bir adımı temsil ediyor ve 2021’de başlatılan mBridge adlı başka bir girişime paralel olarak yürütülüyor. mBridge, Çin, Hong Kong, Tayland ve Birleşik Arap Emirlikleri merkez bankalarını içeriyor ve yakın zamanda Suudi Arabistan da katıldı.

Agora projesinin uluslararası ödemelerin verimliliğini artırma taahhüdü, küresel bankacılık altyapısı içinde dijital para birimlerinin evriminde önemli bir adımı temsil ediyor. Bu, geleneksel finans sistemi üzerinde dijital para birimlerine yönelik artan ilgiyi ve potansiyel etkisini vurguluyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.


Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

mihaliccikhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu