Haber

Gönderdiği belgeler doğrulamadı Kerem Kınık: Atatürk ve İsmet İnönü de sattı mı?

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından 11 ilimizde binlerce insanımız hayatını kaybetti. Gazeteci Murat Ağırel, Kızılay’ın afet döneminde çadır sattığını kamuoyuna duyurdu. Yaşananların ardından Kızılay Başkanı Kerem Kınık şunları söyledi: Atatürk’ün emri ve İsmet Paşa’nın onayı ile yapılan çadır satışları vardır. iddia edildi. Cumhuriyet Gazetesi’nden Murat Ağırel, Kızılay Lideri Kerem Kınık’ın iddiasının asılsızlığını bizzat gönderdiği belgelerle yazdı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın 4 kez gönderdiği belgeler yine kendini haklı çıkarmadı.

Kerem Kınık ilk belgeyi gönderir ve… Tezlerini desteklemez.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Murat Ağırel, Kınık’ın kendisine gönderdiği ilk belgeyi şöyle yorumladı:

Bu iddiayı Kızılay arşivinde bulamadığımı Kınık Bey’e bildirdim. 1936 tarihlidir ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk imzalı bir belge gönderdi. Konusu çadır satışı değil maske satışıdır. Her an yeni bir dünya savaşı çıkma ihtimalinin olduğu bir ortamda, savaştan çıkmış ve sanayileşmeye çalışan Genç Türkiye. Ürettiği gaz maskelerini satıyor. Türkiye ve Kızılay 1936’da gaz maskesi üretiyor!

Yani savaş sırasında halkına gaz maskesi satmıyor. Ürettiği gaz maskesini her zamanki saatinde satıyor. Ayrıca iddia edildiği gibi çadır satışı olayı da yok.

Kınık’ın gönderdiği ikinci belgede çadır satışı yok…

Murat Ağırel, Kınık’ın kendisine gönderdiği ikinci belgeyi şöyle değerlendirdi:

‘Cumhurbaşkanı bir belge daha gönderdi; 5 Eylül 1939 tarihlidir. İsmet İnönüimzalı… Konu yine maske satışı. “Savaş maskelerinde indirim yapalım mı?”Kızılay sordu, İnönü dedi ki: “Yapmak”söz konusu

O sırada İkinci Dünya Savaşı başlar. Hepsi buna hazırlık içinde. Türkiye bu savaşa katılmadı.

1 Eylül 1939’da Almanya Polonya’yı işgal etti ve Avrupa’da 2. Dünya Savaşı başladı. Dünya Savaşı’nı başlattı. 3 Eylül’de İngiltere ve Fransa, Polonya’nın sınırlarını güvence altına almak için Almanya’ya savaş ilan etti. Kasım 1939’da Tercan-Erzincan depremi oldu. 43 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bunun sonucunda Kızılay ürettiği gaz maskesini satıyor. Çadırların yeniden satışı yoktur’

Kınık’ın gönderdiği üçüncü evrakta çadır satışı yok…

Murat Ağırel, Kınık’ın bu kez üçüncü kez gönderdiği belgeleri not aldı:

Önder Bey iki belge daha gönderdi. Biri 27 Mart 1942 tarihli. “Beton kazamatların gazdan korunması için fiyatı 50 bin lirayı geçen filtre cihazlarının Kızılay maske fabrikasından pazarlıkla alınması gerekiyor” imzalı belge O dönemde deprem ya da afet olmadı. 20 Aralık 1942’de 3 bin vatandaşımızın hayatını kaybettiği Niksar-Erbaa depremi meydana geldi.

Yine çadır satışı yok. Aksine İsmet Uzen’1942-1943 Erbaa depremlerinde yapılan araştırmaya göre Kızılay’ın bölgeye ne kadar çabuk geldiği, ücretsiz çadırlar kurduğu ve erzak dağıttığı belirtiliyor.

Murat Ağırel’i ikna edemeyen Kızılay Başkanı Kınık, bu sefer faaliyet sonuç tablolarını paylaştı.

Ağırel, Kınık’ın 4. kez gönderdiği belgeleri tek tek inceledi ve şunları yazdı:

‘Sayın lider, 2011 faaliyet sonuçları tablosu gönderildi. 23 Ekim Van depreminden sonra o yılın yıllık raporu. Raporda çadır satış rakamları var. 3.4 milyon TL çadır satıldı. Raporun altında şu ibare yer alıyor:

Yaşanan deprem felaketi nedeniyle afet stoklarının büyük bir kısmının bölge halkının çadır ihtiyacını karşılamak üzere bölgeye gönderilmesi ve bu nedenle kurumumuzdaki çadır miktarının kritik stok seviyesinin altına düşmesi, azalan çadır stoklarını hızlı bir şekilde tamamlamak için çadırlar acil üretildiği için…”

Yani bir şok olduğunda satmayı düşünmemişler ve hızlıca bölgeye sevk etmişler. Ancak afet dışında çadır üretip sattılar. Çadır satışları, sayın liderin gönderdiği 1980, 1981 ve 2007 yılı faaliyet raporları ve belgelerde görülmektedir. Ancak bu tarihlerde deprem durumu söz konusu değildir.

Sonuç olarak deprem oldu, insanlar evsiz kaldı, çocuklar soğukta titrerken çadırlar bekletilmedi ve bu kadar zor durumda çadıra ihtiyaç duyan onbinlerce insan varken daha önce gelişigüzel satış yapılmadı. koşullar. Aksine stoklardaki çadırların tamamı depolar dibe kadar boşalana kadar afet bölgesine gönderildi.

Murat Ağırel, gönderdiği belgeleri bile doğrulamayan Kızılay Başkanı’na tavsiyelerde bulundu.

Atatürk’ün emri ve İsmet İnönü’nün onayı ile satılan çadır yoktur. Tarihte deprem anında çadırların satıldığı başka bir durum olmadığı gibi bunları satan başka bir başkan ve yönetim de yoktur.

Bu bilgiyi bulamadım. Kınık’ın ilan edeceği belgeler dışında belge varsa kayıt altına alınması için bu köşe açıktır. Bir özürle çıkıp istifa etmek yerine bütün kurumumuz battı, onun için üzülüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu