Sudan Ordusu Müzakerelere Döndü
Suudi Arabistan’ın Cidde kentindeki Sudan ordusuna bağlı müzakere heyetinin istişare için ülkelerine döndüğü bildirildi.
Ordudan yapılan açıklamada, “Çatışmayı durduran ve savaş sonrası konuların tartışılmasının önünü açan etkili ve adil bir anlaşmaya varma arzumuzu yeniden teyit ediyoruz” denildi. ifadesi kullanıldı.
ABD ve Suudi Arabistan’ın krizin analizine yönelik ortak girişimine yanıt olarak heyetin 5 Mayıs’ta Cidde’ye gönderildiği belirtilen açıklamada, paramiliter Hızlı Destek Güçleri’nin (HDK) birlikte çalıştıkları 15 Nisan’dan beri çatışma halinde olan, müzakerelerde üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmemekle suçlanıyordu.
Ordu, Cidde’deki heyetin birçok noktada anlaştığını, ancak başkentteki konutların, hizmet tesislerinin, hastanelerin ve yolların boşaltılması da dahil olmak üzere bir dizi kilit noktada HDK ile anlaşma sağlanamaması nedeniyle görüşmelerin başarısız olduğunu açıkladı.
Açıklamada, ordu heyetinin istişareler için Sudan’a döndüğü, engellerin aşılmasının ardından görüşmeler yeniden başladığında müzakereleri sürdürmeye hazır oldukları vurgulandı.
HDK’dan yapılan açıklamada, Çatışmaların Durdurulması Anlaşması’nın imzalanmasını ve kapsamlı analiz müzakereleri için genel esasların beyan edilmesini engelleyen şeyin, ordunun uzlaşmaz tavrı ve çatışmaların kaldırılması konusundaki haksız ısrarı olduğu kaydedildi. ordunun genel komutanlığı tarafından reislerini kuşatmak ve komuta merkezine yiyecek, yakıt ve ilaç getirmek.
“Ordu heyetinin bölünmüş ve uyumsuz olduğu, her üyenin belli bir grubu temsil ettiği ve her üyenin diğerinden farklı bir pozisyonda hareket ettiği” tezlerine yer verilen açıklamada, HDK heyetinin “Cidde’yi” dışarıda bırakmadığı belirtildi. Sudan halkının savaşı bitirme arzusuna saygı duyuyorum.”
HDK, ordunun açıklamalarının aksine hizmet tesislerine ve hastanelere güç konuşlandırmadığını iddia etti.
Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma
Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davrandığı için tehdit olarak gördüğü STK’nın 2 yıl içinde orduya tam entegrasyonunu istiyordu.
HDK’nın yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte sivil hükümetin bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz ve gerilim savaşı, 15 Nisan sabahı Orta Anadolu’da başkent Hartum ve çeşitli kentlerde silahlı çatışmaya dönüştü. taraflardan.
Çatışmalarda birden fazla sivil olmak üzere 3.000’den fazla kişi öldü ve on binlerce kişi yaralandı. Uluslararası Göç Örgütü’ne göre 3,5 milyondan fazla insan ülke içinde ve dışında yerinden edildi.